EDICT
Revista educației
ISSN: 1582-909X
   

www.edict.ro
Colegiul de redacție
Editori
 
Propune un articol
Cumpără ultimul număr
Abonament la EDICT

nr. 7 / 2004


Profesiune de credință

Florina Adăscăliței
Larisa Chelaru-Eftimie

Școala Nr. 8 "Elena Rareș" Botoșani

Suntem dascăli.

Luptăm în fiecare zi împotriva negativismului, fricii, conformismului, prejudecăților, ignoranței, apatiei, dar avem alături de noi mari aliați: Curiozitatea, Inteligența, Sprijinul părintesc, Creativitatea, Credința, Dragostea și Râsul - toate vin în grabă să se alăture stindardului nostru.

Suntem cei mai norocoși dintre cei care muncesc.

Unui doctor i se permite să deschidă ușa către lumea noastră, dar în momente nefaste. Nouă ni se permite să vedem cum viața renaște în fiecare zi, cu orice nouă întrebare, idee sau prietenie.

Un arhitect știe că, atunci când clădește cu grijă, construcția lui va dura secole întregi. Un dascăl știe că, dacă va pune dragoste și adevăr în ce face, ceea ce va construi el va dura o veșnicie.

"Nu există artă mai frumoasă decât arta educației - spunea Sf. Ioan Gură de Aur. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără de viață, dar educatorul creează un chip viu; uitându-se la el; se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu".

Tot ceea ce este nevoie cu adevărat să știm îi învățăm pe copii în școală: împarte tot ce ai, fii corect, când greșești, recunoaște, du o viață echilibrată, joacă-te, pictează, cântă, dansează și învață în fiecare ceas, câte puțin.

De-a lungul unei zile, un profesor este nevoit să fie actor, prieten, soră medicală, antrenor, detectiv, părinte, căutător de comori care stau uneori, undeva, îngropate sub resemnare.

Inocenți nevindecabili, intrăm în jocurile copiilor, în clasă sau afară, nu atât spre a le arăta cum se face, cât pentru a descoperi lumea împreună. Odată ieșiți din această convenție, redevenim dascăli, însă nu severi, încremeniți în rigori sau șabloane, ci înțelegători și răbdători cu ființele ce se plămădesc lângă noi.

Un educator bun luminează destinul învățăceilor, căci scopul educației este să-i pregătim pe elevi spre a deveni autodidacți, independenți în gânduri și acțiune, arhitecți ai propriei lor personalități.

De la înșiși educatorii noștri, am învățat că dascălii sunt suflete fără ascunzișuri, de o rară sociabilitate, generoși, calmi, răbdători, reprezentând chipul probității morale și profesionale, al credinței depline în esența condiției umane.

Fiecare elev simte nevoia de a fi prețuit, iubit, evidențiat. Noi, educatorii, le putem demonstra elevilor iubirea noastră, prin fiecare cuvânt, gest, prin grija pe care le-o purtăm, făcând adânci popasuri în sufletele lor, tulburându-le, până la emoție, candorile și complicațiile începuturilor. Îi respectăm, prin faptul că îi tratam ca pe ființe unice. Le dăm sentimentul siguranței, mai ales atunci când acțiunile și cuvintele noastre sunt conforme cu un înalt cod moral.

Ne "trecem" prin fiecare clipă petrecută alături de învățăceii noștri prin care înmulțim lumina, cărora le arătăm reliefurile adevărului uman, îndrumându-i cu tact și delicatețe pe căile simfonicului echilibru al vieții.

Și astfel, avem un trecut bogat în amintiri. Trăim un prezent incitant, plin de experiențe, necontenind a ne uimi, pentru că ne-am permis să ne pe-trecem zilele alături de viitor.


Citare:
Adăscăliței, Florina și Larisa Chelaru-Eftimie. Profesiune de credință. Apărut în: EDICT - Revista educației, nr. 7/2004. București: Editura Agata. Disponibil online: http://www.edict.ro.

 
EDICT - Revista educației
ISSN: 1582-909X
Copyright: Editura Agata ®
2000-2004

  Gazduire site: HostX [oferte de hosting]